Nem csinálunk semmit

Mondhatja az, aki feldob nekünk egy újabb “jó lehetőséget”, mi pedig elutasítjuk.

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy “sok mindent nem csinálunk”. Pedig még mindig többet, mint kellene.
Gyorsan átfutva a 16/17-es tanévünket 23 nagyobb programot számoltam össze. Mindemellett 17 őrsünk heti, 3 rajunk és a vezetőségek pedig 2-4 heti rendszerességgel tartják a gyűléseket.

Amikor a kevesebb több

Rengeteg programot szervezhetnénk, még több eseményen részt vehetnénk, pályázatokon indulhatnánk stb. A naptárunkat tele lehetne zsúfolni jobbnál jobb “lehetőségekkel”. De nem.

A lényegre kell koncentrálnunk. A rendszeres és minőségi gyűlésekre, a rajtörzsek működésére (ezzel együtt a vezetők képzésére), valamint a rajok éves ívébe illeszkedő programokra. Csak ezekre.

És ez lesz a következő év tervezésének egyik pillére. Csak emlékeztessen már valaki, hogy el ne felejtsem… 🙂

Történeti visszatekintés: ECA, ECÓ

Már évekkel ezelőtt felismertük, hogy a csapat összes programjának mennyisége nem jól írja le az egyes vezetők terheltségét (max a csapatparancsnokét), ugyanis egy vezetőnek csak a saját korosztályához és a vezetett egységéhez tartozó programokkal kell foglalkoznia. Ezért találtunk ki 2 metrikát, az ECÁ-t és az ECÓ-t. (Valamint ezeket időtartamra vetítve: ECA/hó, ECÓ/hét stb.)

ECA: Egy Cserkészre jutó Alkalmak száma
ECÓ: Egy Cserkészre jutó Órák száma

A kiszámolása nem triviális, főleg, ha a felkészülésekre, kapcsolattartásra szánt időre is gondolunk. A programokon és gyűléseken való részvételt jobb ECÁ-ban mérni, míg az otthoni munkára az ECÓ a jobb – erre nincs kidolgozott rendszer, bár nem ártana.

A közelmúltban hatalmas előrelépés volt az egyes megbízatások útmutatóinak elkészítése (vezetőinknek ld. szertár > tudástér > vezetői segédanyagok), melyekben a tagjaink mindig megtalálják összegyűjtve és egyértelműen leírva, hogy mik a feladataik. Azt azonban még sehol nem határoztuk meg, hogy e feladatok jól elvégzéséhez mennyi időre van szükség. Enélkül hogyan lehetne tervezni egy megbízatással?
Milyen jó lenne, ha egy leendő vezetőnek azt mondhatnánk: “Ha rajparancsnok leszel, ahhoz, hogy jól végezd a munkádat, átlagosan havonta 2 alkalmon kell részt venned, és hetente 2 órát kell vele otthon foglalkoznod.” Azaz RPK: 2 ECA/hó + 2 ECÓ/hét.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a cserkészek az esetek többségében baráti kapcsolatban állnak egymással, és gyakran találkoznak cserkész alkalmakon kívül is, amikor viszont akár a csapat dolgain is ötletelhetnek, tervezgethetik a jövőt.
Ezt bele kell-e számolnunk? Hogyan lehet mérni? Kell-e egyáltalán?

Gondolatébresztő befejezésként: az is eszembe jutott már, hogy heti kötelező “munkaszüneti” napot kellene bevezetni. Mondjuk minden szerdán tilos a cserkészcsapattal foglalkozni. (Ha már július 20-tól augusztus 22-ig tisztikari szünet is van…)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s