A parancsnok legyen ott mindenhol

Na nem azért, hogy beleszóljon mindenbe.

Hanem egyrészt azért, mert még mindig ő a felelős a csapatban folyó cserkészmunkáért. Persze az rpk-kal rendszeresen egyeztet, így jó esetben tudja, hogy mi hogyan történik, de nincs jobb tapasztalat annál, mint amit a saját szemével lát és fülével hall az ember.

Másrészt azért, hogy mutassa, hogy foglalkozik a csapattal. Mi sem bizonyítja jobban az elköteleződését, ha időt és energiát nem sajnálva megjelenik személyesen is a programokon.

Harmadrészt azért, hogy találkozzon a vezetőivel. Osztogasson pár dicsérő szót, kérdezzen rá az aktuális ügyekre. Lássák, hogy bármikor elérhetik, aktívan vezeti a csapatot. Lényeges következménye ennek a pontnak, hogy ha egy vezetővel sosem találkozik, ott bizony probléma van, amivel foglalkozni kell!

A “mindenholt” pontosítsuk egy picit. A parancsnoknak minden olyan programon részt kell vennie (néha elég rövidebb-hosszabb ideig megjelennie), amely a rajoknak szól, valamint amelyen szervezéssel foglalkoznak (rajtörzsik, tábori megbeszélések stb.). Ki kell hagyni a közösségépítő alkalmakat (tipikusan őgy-k, törzsőgy-k) – kivéve persze azokat, melyeket neki, mint csapattagnak szerveznek (remélhetőleg ilyen is van :P).
Az a legjobb, ha a vezetők meghívják az alkalmakra, de ehhez ki kell alakítani a megfelelő szervezeti kultúrát, ami lassú folyamat. Addig is hivatalból legyen ott.

A cím általánosítása nem véletlen – bár a fenti leírás főleg a csapatparancsnokra igaz, de a rajparancsnokoknak is hasonlóképpen kell eljárniuk az általuk vezetett egységben.

Ha valamivel nem értesz egyet, várom lent a hozzászólásaidat!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s