Csapatból kiesni – majd vissza

Több beszélgetésen volt már téma a csapatból való kiesés, lemorzsolódás – és ennek okai. Mintha pár cserkészünket frusztrálná is kissé a dolog, szóval érdemes lehet írni róla pár gondolatot. Úgy érzem, hogy sokan túlmisztifikálják ezt a kérdést, pedig én személy szerint rém egyszerűnek tartom a megoldást:

Egy cserkészünk úgy tud “kiesni a csapatból”, ha nem jár programokra. Nem vesz részt a gyűléseken, rajprogramokon, csapatprogramokon. Márpedig ha nem vesz részt ezeken, és így nem vesz részt a közösség életében, előbb-utóbb nem is lesz a közösség része.

Ha vezető az illető, akkor különösen veszélyes dolog a társaságtól való távolmaradás, ugyanis nem lesz benne a vérkeringésben, nem fogja érteni, hogy mi folyik körülötte. Nem fogja érteni a döntések hátterét, a kitűzött irányt – valójában nem tudja, hogy mi miért van. (Arról nem is beszélve, hogy ha egy vezető nem vesz részt a programokon, akkor azt sem várhatja el, hogy a vezetettjei részt vegyenek.)

Ugyanilyen egyszerű a vissza irány: ha valaki úgy érzi, hogy “kiesett a csapatból”, egyszerűen kezdjen el járni a programokra. Tudom, először picit furcsa érzés. 🙂 Lehetnek ismeretlen arcok, új sztorik, belsősnek tűnő poénok – de szerencsére az a tapasztalat, hogy egy olyan társaság vagyunk, ahova rövid idő alatt visszarázódik az ember.

A vezetői feladat hiánya sem lehet kifogás. Bármiféle vezetői megbízatás nélkül a cserkészcsapat aktív és hasznos tagja tudsz lenni már azzal, ha mint cserkész részt veszel a csapat életében. (Sőt, aki keres, az meglepően gyorsan talál testhez álló megbízatást.)

Vándoraink közül többen csak a kétheti gyűlésekre járnak, és olyanok is vannak, akik távolról online (emailben vagy messengeren) tartják aktívan a kapcsolatot az “anyaországgal”. A mai világban már remek lehetőségei vannak a tőlünk távol élőknek, hogy lebontsák a földrajzi korlátokat.

Az már persze nem ennyire egyszerű, hogy valaki miért nem jár a programokra (pedig megtehetné), vagy hogy egy vezető hogyan vezet, ha nem a közösség része. De ezekről majd máskor.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s